Rezumat:
Gabriel Pantelimon este General Manager Xerox România. El ocupă această poziţie din noiembrie 2010, fiind responsabil de coordonarea activităţilor de servicii globale, operaţiuni de customer service, marketing şi vânzări.
Gabriel Pantelimon s-a alăturat echipei Xerox în 1997, în cadrul departamentului de vânzări. De atunci, a deţinut o serie de funcţii importante în companie, cum ar fi Key Account Manager, Xerox Business Services Manager şi Direct Sales Manager. În 2008, el a trecut pe o poziţie regională, fiind numit Global Accounts Manager şi apoi Sales and Marketing Director – Xerox Central Eastern Europe, Israel and Turkey (CIT).
Înainte de a avea o carieră profesională, Gabriel Pantelimon şi-a construit şi o carieră sportivă, el a fost olimpic la scrimă şi a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice – la Barcelona, în 1992 şi la Atlanta, în 1996. De asemenea, Gabriel Pantelimon a fost campion naţional la scrimă în anul 1993.
Cât de veche este compania XEROX, pentru că știu că brandul este prezent în România chiar din perioada comunismului din anii 70. Cum și unde s-a născut compania?
Istoria Xerox a început în 1906, când a fost fondată The Haloid Photographic Company, dar abia în 1947, a fost folosit numele Xerox pentru primele copiatoare. Povestea noastră este legată de Chester Carlston, un inventator din New York, care în 1938 a reuşit să producă, după mulţi ani de cercetare, prima imagine xerografiată, imagine care a revoluţionat modul de lucru cu documentele. În România, Xerox este prezentă de peste 45 de ani. În aproape jumătate de secol de operaţiuni în România, Xerox a avut o contribuţie majoră la dezvoltarea pieţei IT locale. Practic, Xerox a lansat pe piaţa locală, în premieră, faxul, echipamentele laser şi cele color. De asemenea, Xerox a fost prima companie din ţară care, în 1997, a oferit servicii complete pentru optimizarea fluxului de lucru cu documentele, dar şi soluţii privind scanarea şi arhivarea tuturor documentelor pe care le folosesc companiile, indiferent de mărimea lor. La ora actuală, Xerox este unul dintre cei mai importanţi jucători din România pe segmentul serviciilor de management al documentelor şi al proceselor de business. În plus, compania oferă o întreagă gamă de echipamente multifuncţionale şi instrumente software, adaptate pentru nevoile corporaţiilor, ale companiilor mici şi mijlocii, precum și utilizatorilor individuali.
Din offline în online. În curând se vor împlini 20 de ani de când XEROX a lansat unul dintre primele 20 de site-uri la nivel mondial. Cum se gândește compania să mai inoveze în prezent?
Inovaţia reprezintă unul dintre elementele esenţiale ale business-ului nostru, compania investind constant în tehnologii şi soluţii noi. În fiecare an, Xerox alocă, la nivel de corporaţie, peste 5% din venituri pentru cercetare şi dezvoltare. Compania deţine centre de cercetare şi dezvoltare în SUA, Canada şi Europa şi are cel mai larg portofoliu de sisteme pentru documente, echipamente, software-uri şi soluţii din industrie. Suntem în topul celor mai inovatoare companii la nivel mondial. De la primul patent înregistrat în 1933, Xerox şi subsidiarele sale au înregistrat peste 60.000 de patente în toată lumea. Pentru a da câteva exemple, Xerox a inventat primul sistem informatic destinat publicului, primul mouse şi prima imprimantă laser. Am fost prima companie care a înregistrat al şaptelea nume de domeniu pe internet din lume, www.xerox.com. De asemenea, Xerox a inventat, acum mai bine de 25 de ani, o tehnologie revoluţionară de imprimare, tehnologie care este unică pe piaţă şi la ora actuală, mă refer aici la cerneala solidă. În toţi cei peste 100 de ani de existenţă, Xerox a inovat şi, cu siguranţă, nu ne vom opri aici. Vom dezvolta în permanenţă portofoliul de echipamente, de la imprimante şi scanere, la echipamente multifuncţionale performante, vom îmbunătăţii mereu calitatea serviciilor, vom investesti constant în tehnologie şi în oameni.
Și dacă tot vorbim de tehnologii, vorbim de sustenabilitate. Ce proiecte are compania în prezent pentru protecția mediului?
La Xerox, sustenabilitatea este un alt element esenţial privind modul nostru de a face business. Dacă vorbim despre mediu, atunci principiul nostru de bază este acela al funcţionării într-un mod cât mai responsabil cu putinţă în ceea ce priveşte protecţia planetei. De la hârtie reciclată, la echipamente şi tehnologii care protejează mediul cum este, de exemplu, imprimarea cu cerneală solidă, toate eforturile noastre se îndreaptă către reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Pentru a vă face o idee, utilizând cerneala solidă, companiile pot reduce cantitatea de deşeuri produsă cu până la cu 90%, pentru că cerneala solidă nu are cartuşe şi foloseşte mai puţine ambalaje. Și dacă tot vorbim de cerneala solidă, dacă un million de imprimante multifuncţionale Xerox ColorQube, care funcţionează numai cu cerneală solidă, ar înlocui un million de echipamente laser, atunci ar fi ca şi cum nu ar mai circula pe şosele 450.000 de maşini. De asemenea, Xerox desfăşoară programe de educare atât a angajaţilor, cât şi a partenerilor sau colaboratorilor privind protecţia mediului înconjurător. Nu în ultimul rând, avem programe de recuperare şi refolosire a componentelor şi tonerelor provenite de la echipamentele de imprimare.
XEROX este o companie care a redefinit și redefinește conceptul de CSR. Aș vrea să detaliați ultima initiativă care are ca scop reducerea consumului de hârtie.
Print Awareness Tool, este cea mai recentă iniţiativă a noastră, care ajută companiile să-şi reducă amprenta de carbon și încurajează angajaţii să fie responsabili față de mediu. Cu siguranţă nu va fi şi ultima. La prima vedere, poate părea ieșit din comun că Xerox încurajează reducerea cantității de documente tipărite, însă noi facem legătura dintre mediul digital și hârtie şi ajutăm companiile să înțeleagă mai bine cum pot să protejeze și să utilizeze informațiile, într-un mod inteligent. Să tipărim mai puţin nu se referă doar la un consum redus de hârtie, ci la o modalitate de lucru eficientă, la creșterea productivităţii, la comunicarea rapidă cu clienții și utilizarea eficientă a informațiilor. Print Awareness Tool oferă măsurători în timp real privind cantitatea de documente tipărită, precum și sfaturi pentru a schimba comportamentele de imprimare. De asemenea, angajații pot urmări modul în care eforturile lor susțin politica generală a companiilor în care lucrează privind protecţia mediului.
Câți angajați are compania în România și dacă mai sunt șanse ca XEROX să recruteze?
În România, Xerox deţine două centre la Bucureşti, trei la Iaşi, unul la Oradea şi unul la Bacău, deschis anul acesta, având un număr total de peste 2.000 de angajaţi. Numărul angajaților va creşte odată cu dezvoltarea afacerii şi diversificarea serviciilor oferite.