Rezumat:
De ce EU!? Pentru ca esti destept si pentru ca vii din provincie, doar ca tu n-ai fost atat de destept si te-ai crezut deasupra TUTUROR!
Este cel mai profund dialog din film pe langa multe altele…Dar să incepem cu inceputul, asa cum se incepe normal si firesc.
Am fost astazi la vizionarea speciala de la Cinema Studio pentru filmul DE CE EU ? al lui Tudor Giurgiu. Vreau sa multumesc pentru asta Mirelei Matei de la RO IMAGE.
Ce e cu acest film? Provocarea este de unde sa incepi ca sa vorbesti despre acest film !? O sa incep cu o paranteza. Am jucat si eu in film, am jucat „caseta” din film, caseta VHS care il surprinde pe procurorul Cristian Panait ( in film Cristian Panduru) tanar si plin de energie juvenila.
N-am inceput tocmai din punctul asta textul pentru a ma lega pe mine si experienta mea alaturi de casa de casting Twist Media si de film, ci am alt motiv. Daca initial, dupa cum a dezvaluit si Tudor Giurgiu, dorea sa faca un film despre un personaj moral, integru, un om „sfant” in justitie si un erou national, si-a dat seama ca dincolo de toata fictiunea creionarii personajelor, Cristian Panait a fost un OM nu un ZEU.
Un OM inseamna ca mai bea la petreceri, se mai enerveaza, are nopti de sex ocazional, umbla cu mai multe femei, injura, dar nu greselile ne definesc, ci modul in care ne desenam integritatea interioara. Cristian Panait a fost un astfel de OM. A fost tanar, a facut si el greseli, dar in meseria de procuror a pictat cu sange Codul Penal.
Ma sperie acest film pentru ca omul-personaj Cristian Panduru/Cristian Panait pare o reflectie a mea. Cristian Panait a fost ca-n povestea cu ploaia. Atunci cand ploua, vietatile padurii, dupa statut social, dupa buget, dupa pile, se ascund in scorburi, in pesteri, in Penthouse-uri, in apartamente rezidentiale, se ascund dupa imunitate, se ascund sub cutii de carton, sub vreascuri de lemn… Dar cand ploua, Cristian Panait e precum vulturii. Evita ploaia urcand tot mai sus, deasupra norilor.
SINGUR deasupra TUTUROR. Asta a incercat sa faca.
Filmul este inspirat din drama procurorului Cristian Panait si s-a filmat chiar in locul in care el s-a sinucis, terasa casei lui. Nu sunt spoiler. Stim cu totii, sau daca nu stim putem citi in presa ca Panait s-a aruncat de pe terasa si a murit. Avea doar 29 de ani. Ce intelegem din filmul asta este ca nu s-a sinucis din motive inepte, puerile, probleme familiare, probleme de amor, probleme de job, s-a sinucis pentru ca SISTEMUL l-a impins.
Mai mult decat atat, un om cerebral ca Panait, un om inteligent, ca sa poata fi supus si transformat intr-o coala de regrete a fost nevoie de mai mult decat o situatie critica. Insusi regizorul Tudor Giurgiu a declarat dupa vizionare ca e mai tentat sa creada ca a fost drogat sistematic decat ca s-a sinucis pur si simplu.
Nu mai intru in detalii. Va las sa descoperiti voi drama, tensiunea, caracatita care l-a sugrumat chiar si cand striga FREEEDOOOM.
Filmul lui Tudor Giurgiu vorbeste despre o tara infectata si infestata unde doar ideea de a face dreptate e tratata nu numai cu dispret, e oprimata, spanzurata, inabusita, inecata, ostracizata, pentru ca Romania e tara stampilelor cand vine vorba de administratie publica, de guverne, de procuratura, magistratura, registratura, grefieri, judecatori, avocati, profesori, politicieni… Ce inseamna asta ? Inseamna ca indiferent ce vrei tu sa faci impotriva curentului, curentul te inghite ca si cand n-ai fost, potrivit principiului sirului indian.
Cazi, altul iti ia locul, nimic nu se opreste. In Romania nu conteaza adevarul, conteaza cine are stampila adevarata. Panait isi da seama prea tarziu ca a fost folosit precum un pion intr-un meci de sah si cand a incercat sa iasa de pe tabla l-au incercuit si l-au transformat in NEBUN.
Sunt sigur 100% ca vor exista spectatori care vor spune…Sigur a fost nebun, nu a fost zdravan la cap. Avea o Dacie rablagita, o Dacie veche de 30 de ani, dormea la rude, i se oferise sansa sa aiba post in Capitala, sa stea cu o femeie frumoasa, sa aiba casa lui, sa aiba socrii, sa aiba cariera, sa fie profesor si el a renuntat la TOT pentru CE !?! Pentru un mafiot ca LECA (LELE) ? Pentru un OM care avea bani si influenta?
Dar asta se intampla pentru ca societatea in care traim e plina de carbuni… Toti suntem facuti din carbon, dar nu toti ne transformam in diamante desi atat grafitul cat si diamantul au la baza molecule de carbon.
CARBUNII gandesc asa pentru ca n-au idealuri… Panait a fost un idealist, un perfectionist, n-a fost Gica Contra din reflex, ci pentru ca mai presus de constiinta avea sentimentul datoriei fata de sine.
E exact ca mine. Nu spun vorbe mari, stiu eu. Si eu am fost casatorit, am divortat, am avut sansa sa imi reincep viata, si poate inca am, dar NU pot vinde confortul meu, statutul meu social, siguranta, certitudinea pentru LIBERTATEA de a simti ce e CORECT.
Pare o prostie, o tampenie, dar asa vreau sa traiesc si de aici inainte. N-am conturi in banca si ma pregatesc din nou sa fiu singur in viata pentru ca daca NU SIMT, doar pentru ca TREBUIE nu inseamna ca e de mine.
Panait trebuia sa se faca ca ploua, sa isi duca cariera inainte, sa minta, sa bage la puscarie un strain, un nimeni, un necunoscut, pentru ca LECA era un nume dintr-o groaza de alte nume, dar a spus NU. De ce ? Pentru ca lumea are nevoie si de OAMENI SINGURI ca sa ne dea noua lectii de cat de slabi suntem.
Filmul m-a rupt si am incercat pe cat am putut sa nu plang in sala de ciuda. Ceea ce a facut Panait n-a fost SINUCIDERE, a f0st un SEPPUKU.
Samuraii, pentru a evita sa-si piarda onoarea alegeau sa se sinucida ritualic. Asta a facut si Panait. A ales sa moara onorabil decat sa traiasca comun, banal, lejer, bine, confortabil dar dezonorabil.
Sper ca se odihneste in pace si daca e sa ii fac un repros lui Tudor Giurgiu legat de acest film este ca trebuia sa-l inchida cu scena de final. PUNCT
Cum se termina filmul si de ce m-am intristat aflati in cinema din 27 februarie.
[…………………………………………………………………………………………………………………………..]
Spune-mi, credeai ca muti muntii in loc!? Ce-ai mutat, ma, ce-ai castigat!?!
[……………………………………………………………………………………………………………………………]
NOTE de subsol:
Filmul este facut de Tudor Giurgiu si a fost inceput si gandit undeva prin 2007. S-a intrerupt munca la productie, in 2012 s-a reluat ce mai era de facut si astazi a vazut lumina zilei. Cristian Panduru/Cristian Panait este jucat de Emilian Oprea. Procurorul Codrea este jucat de Mihai Constantin. Andreea Vasile este Dora. Pentru cei ce nu o mai stiu, Andreea Vasile este fosta iubita a lui Ernest de la Big Brother. Astazi este o actrita apreciata iar in filmul DE CE EU joaca exceptional.
O alta surpriza cu iz de showbiz a fost Sore care a interpretat rolul unei studente pe care Cristian o mai iubea din cand in cand. (Pe scurt, daca nu iubiti politica, sunteti cititori de etichete de prezervative si beti cola cu gheata in Bamboo ca sa spuneti ca aveti whiskey cu Red Bull mergeti la film ca sa o vedeti pe Sore in toata splendoarea ei :D, adica GOALA sau dezbracata 😀 ).
Dan Condurache il interpreteaza pe procurorul Iustin Petrut/Piciorus, Alin Florea procurorul Bogdan Leca/LELE, Liviu Pintileasa este Ionut/PONTA cand era procuror in poveste, Mihai Smarandache joaca rolul unui prieten de-al lui Panait.
Exista o scena cu Emilian si Andreea, undeva la munte, unde s-a facut casting de buburuze 🙂 Initial scena s-a jucat in alta perioada, a trebuit buburuze si nu se gaseau pana a venit cineva cu 4 buburuze. Mai apare un caine si ce face el mergeti voi in cinema sa vedeti 🙂
Numarul de inmatriculare al masinii DACIA din film este numarul REAL al masinii lui Cristian Panait.
Actorul Mihai Constantin se duce fortat la sindrofiile organizate inainte de promovarea filmului si iubeste in continuare mai mult teatrul decat filmul 🙂
Initial filmul s-a numit CRISTIAN dar Titlul DE CE EU e mult mai potrivit si are o rezonanta mult mai puternica.
0 gânduri despre „DE CE EU ? – Pentru că ești singur și deasupra TUTUROR!”