Fără categorie

BuzzCee si-a desemnat castigatorii primei editii de Festival de Film

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

In acest week-end am fost la Buzau, invitat de organizatorii BuzzCEE. Sâmbătă, 7 martie, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău a avut loc gala de decernare a premiilor festivalului internațional de film BUZZ CEE, festival dedicat cinematografiei din Europa Centrală și de Est.

Dar inainte de asta, organizatori, presa, bloggeri si oameni implicati in festival deopotriva am fost sa vizitam Crama LaCerta din apropiere de Fintesti. Despre vin, castigatori si film in randurile care vor veni si care vor curge asa cum se scurge licoarea bahica din butoaiele de stejar…

13177201_10207974560894843_7346845449706406985_n

➡ LaCerta, crama cu aroma de Toscana

LaCerta pare o bucatica rupta dintr-un paradis bucolic in stil Boccaccio. Vinurile obtinute aici, de-a lungul paralelei de 45 de grade, te duce cu gandul la regiuni cu traditie in vinificatie precum Bordeaux, Saint-Emilion si Toscana. Vinurile din Dealul Mare, datorita terroir-ului nealterat, lucru dovedit de prezenta salamandrei care alege doar acele soluri curate, sunt deja recunoscute in lume pentru gustul bogat, complex si catifelat.

Licorile bahice sunt maturate exclusiv in butoaie barrique din esente de stejar de cea mai buna calitate din tari Franta, SUA, Rusia sau Ungaria.

Pe plaiurile mioritice se cultiva atat soiuri autohtone de struguri precum Feteasca Regala Alba si Neagra dar si soiuri precum Chardonay, Shiraz, Riesling, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gri, soiuri importate din Europa si aclimatizate cu succes in podgoriile Tarii Romanesti.

13124730_10207974559934819_6338879824956648658_n

Am vizitat atat crama cat si zona de productie unde se ambaleaza vinul si unde strugurii plang cu lacrimi albe, rose sau rosii precum sangele si cad tacuti in sticle de 0,375, 0,75 sau 1,5 Litri.

Un scurt moment video de tip „How is Made”

Am gustat vin verde Cameleon, un cupaj de vin alb din Chardonay, Shiraz, Pinot Gri, Feteasca Alba si Feteasca Regala Alba si cupaje de vin rosu din Shiraz, Merlot si Pinot Noir. Toate asezonate cu branzeturi si produse traditionale din regiune.

➡ BuzzCee si premiile primei editii

➡ Long BUZZ

Sin & Illy Still Alive (Germania, 2014), lungmetrajul de debut al regizoarei Maria Hengge, a fost desemnat câștigătorul trofelului Long BUZZ.

Un film simplu, dar bine realizat și emoționant despre o tânără aflată pe punctul de a începe o nouă viață”, și-a motivat alegerea juriul compus din Dan Chișu, Igor Cobileanski și Maya Vitkova. Filmul a primit din partea Cinelab România servicii de postproducție în valoare de 7000 Euro.

➡ Real BUZZ

Trofeul Real BUZZ pentru Cel mai bun documentar a fost câștigat de producția românească Roboțelul de aur (2015), realizată de tinerii regizori Mihai Dragolea și Radu Mocanu, pentru “maniera nepretențioasă de a spune o poveste care dintr-una locală a devenit una globală”.

Subiectul principal este buzoiancă Steluța Duță, multiplă campioană la box, o tânără ambițioasă, dar extrem de încercată de viață. Juriul competiției de documentar a fost format din Alex Shiriaieff, Claudiu Mitcu, George Kalomenopoulos și Aurelian Nica.

➡ Short BUZZ

Dispozitiv 0068 (România, 2014), un scurtmetraj regizat de Radu Bărbulescu, care are în centrul poveștii un lunetist ce se instalează în apartamentul unei bătrâne paralizate pentru asigurarea perimetrului pe parcursul summitului NATO de la București, este câștigătorul trofeului Short BUZZ “pentru modul inteligent  în care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic și narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emoție și umor controlate și dozate foarte bine în favoarea operei cinematografice”. Din juriul competiției de scurtmetraj au făcut parte Iulia Rugină, Eugen Kelemen, Dan Burlac și Emanuel Lăzărescu.

➡ Pop BUZZ

Zăpada/ Snow (Bulgaria, 2015), în regia lui Ventsislav Vasilesv, o dramă puternică despre familie, trădare, alegeri și iertare, a fost ales de către public drept câștigător al trofeului Pop BUZZ. De asemenea, filmul a primit și o mențiune specială din partea juriului competiției de lungmetraj.

BUZZ CEE a avut loc la Buzău in 3 locații centrale (Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău), iar de-a lungul celor cinci zile, buzoienii au putut viziona 53 de filme, românești și internaționale, de lung și scurtmetraj, precum și documentare.

BUZZ CEE este un festival dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, care și-a propus să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România.

BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, este organizat de Asociația CulturALL, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Primăria Buzău și Consiliul Local Buzău și susținut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzău, Institutul Maghiar din București Balassi și Cinelab România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *